-->

Reflü tanısında kullanılan pHmetre nedir?


pHmetre nedir?
24 saatlik pH ölçümü, reflü tanısı için en güvenilir yöntemlerden biridir. Bu tetkik ile gün boyunca, mideden yemek borusuna kaçan asid ölçülür. Tetkik sırasında çok küçük çocuklar hariç hastanede kalmak gerekmez.
pH ölçümü reflü olduğu düşünülen herkese kolayca ve güvenle uygulanabilir. Kateter takılırken de çıkartılırken de çocuğunuz ağrı veya sızı duymaz. Bu yöntem sayesinde yıllardır sebebi anlaşılamamış çeşitli şikayetlerin kesin tanısı artık mümkündür. Özellikle mide yanması olan fakat ilaç tedavisinden fayda görmeyen hastalarda, endoskopide reflüye ait bulgu saptanamayan hastalarda, göğüs ağrısı, öksürük, boğazda takılma hissi, yutma güçlüğü, astım gibi tipik olmayan reflü yakınmaları olan hastalarda pH ölçümü yapılmalıdır.

pH incelemesi nasıl yapılır?
Oturur pozisyonda buruna anestezik sprey uygulanır. Yaklaşık 2 mm'lik bir kateter burundan yemek borusuna yerleştirilir. Kateterin dışarıdaki ucu mobil pH-metre cihazına bağlanır. Cihaz üzerindeki düğmeler sayesinde şu bilgileri kaydeder: yeme-içme zamanları,   yatma-uzanma zamanlar, ilaç kullanımı,  şikayetleriniz.

Ölçüm öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Bazı ilaçlar pH ölçüm sonuçlarını değiştirebilir. Bu nedenle çocuğunuzun kullandığı ilaçları, geçirmiş olduğu rahatsızlıkları, varsa kronik hastalıklarını mutlaka doktorunuza bildirmelisiniz. Özellikle mide ilaçları tetkik öncesinde veya sırasında kullanılmamalıdır.
*En az bir hafta önce kesilmesi gereken ilaçlar:Proton pompa inhibitörleri : Lansor vb.
H2 reseptör blokerleri : Zantac vb.
*Tetkik günü alınmaması gereken ilaçlar:Antasidler : Talcid, Rennie, vb.
Gaviscon

pH ölçümün sonlanmsı ve verilerin değerlendirilmesi
pHmetre kateterinin takılmasından 24 saat sonra -bazen 48 saatlik incelemeler gerekebilir, mobil pH metre hastanedeki cihaza bağlanıp 24 saatlik veriler aktarılacak ve ardından kateter burnunuzdan çıkarılacak. Kendisine aktarılan verileri değerlendiren cihaz reflünüz olup olmadığını, eğer varsa bunun gece veya gündüz reflüsü mü olduğunu rapor eder. Ayrıca hastanın mobil cihaza girdiği bilgiler sayesinde reflü yakınmalarını tetikleyen yiyecek ve içecekler hakkında da bilgi sahibi olunur.

Merhaba!

Takip edin...

Canlı yayın ve videolar başladı!

Tüm videolar

×