Sarılık Nedir?
Sarılık, diğer adıyla ikter, kandaki bilirubin düzeyinin artması sonucu deri , göz ve mukozaların sarı renk alması durumudur .
1.Hemolitik sarılık :
Kandaki alyuvarların tahrip olması sonucu safra, kana karışır.
Belirtileri: Hastanın idrar rengi normal, büyük tuvaleti ise koyudur.
2.Hepatik sarılık :
Bir virüsün neden olduğu karaciğer iltihabıdır. Karaciğer hücreleri şişer ve safra yolları tı kanır.
Belirtileri, yavaş yavaş görülür. Hastada ateş, iştahsızlık, ishal ve kusma vardır. En çok görülen sarılık çeşidi olan hepatik sarılığın başlıcaları Hepatit B ve Hepatit C‘dir.
3.Obstrüktif sarılık :
Nedeni, safra kanallarının tıkanmış olmasıdır.
4.Bebeklerde sarılık (Yenidoğan sarılığı ):
Yeni doğmuş bebeklerde kanlarındaki bilirubin miktarının artması neticesinde görülen bir çeşit sarılıktır . Doğumdan sonraki ilk haftada her doğan bebeğin kanında az ya da çok mutlaka bilirubin miktarında artış gözlenmektedir.
Yenidoğan sarılığı , hayata yeni başlamış bebeklerde en sık görülen sıkıntılardan birisidir. Normal doğan bebeklerin yarısından fazlasında görülebilmekle birlikte, erken doğan bebeklerde daha sık görülür.
Ortak sarılık belirtileri:
Hastalığın neden olduğu sarı renk , önce göz aklarında görülür. Sonra yüz , boyun, gövde, kol ve bacaklara kadar yayılır. İdrarın rengisarı ile koyu kahverengi arasında değişir. Ciltte de kaşıntı vardır. Büyük abdest , kil renginde ve fena kokuludur .
Sarılık tanı ve tedavisi:
Sarılığa neden olan hastalığa göre değişir. Bu nedenle bir çocuk gastroenteroloğu tarafından sarılığa nedeni olan hastalığa yönelik tanısal testler ve gereken durumlarda karaciğer biyopsisi yapılır tanı hızla koyulmalı ve tedavi başlanmalıdır.